Tegneseriebøker for barn har etter hvert nådd et meget høyt nivå, og norske og utenlandske serieskapere mottar stadig priser og lovord for sine fantastiske, eventyrlige verk. Her kan du lese mer om noen av tegneseriebøkene vi har latt oss rive med av den siste tiden.

Jenny Jordahl - Hva skjedde egentlig med deg?Jenny Jordahl - Hva skjedde egentlig med deg?

Hva skjedde egentlig med deg?

Vinner av Brageprisen 2020 i kategorien Barne- og ungdomsbøker.

«I denne boken treffer vi Janne som går siste året på barneskolen og egentlig aldri har tenkt over at hun er tjukk. Ikke før en dame utbryter: – Alle i familien din er så flotte og slanke. Hva skjedde egentlig med deg?

Og så følger vi Janne som begynner å slanke seg, etter en noe uklok kommentar fra foreldrene. Samtidig sliter hun med å bli akseptert i venninnegjengen, hun blir ertet og hun faller utenfor felleskapet og slutter etter hvert å spise. Gjennom fargebruk og strek, kan vi «lese» hvordan tilværelsen butter for Janne og hvordan hun strever med vonde tanker og indre monstre som tar over. Bl a et oppslag – uten tekst – er veldig sterkt. Vi kommer nær innpå Jannes ansikt når hun spiser en skolebolle mens tårene renner.

Men det er også en varm bok – hvor gode vennskap beskrives. Og vi skjønner at det heldigvis går bra med Janne.

Jeg er enig i det juryen slutter med: «Hva skjedde egentlig med deg? blir ei god leseoppleving og ei viktig bok – lett å lese, men på langt nær like lett å gløyme.»»
– Inger Merete, Norli

«Klokt om fedme hos barn [...] Fortjener oppmerksomhet og lesere i alle aldre..»
Kristine Isaksen, VG

Odin Helgheim - FenrisulvenOdin Helgheim - Fenrisulven

Fenrisulven

Vinner av Arks Barnebokpris 2020.

Første bind i Ragnarok, en ny, eventyrlig serie med både vikinger, norrøne guder og fryktelige beist.

Unggutten Ubbe lever i en liten vikinglandsby sammen med familien sin, og lærer seg landsbyens jakttradisjoner. Han har et sterkt bånd til både moren og storebroren, men alt forandres den dagen de får besøk av en gigantisk ulv.

Odin Helgheim er serieskaperen bak en helt ny episk tegneserie, der vi opplever vår gamle gudelære sett fra ofrenes perspektiv: Nemlig menneskene!

Frode Øverli - Frida og jakten på nesehåreneFrode Øverli - Frida og jakten på nesehårene

Frida og jakten på nesehårene

Velkommen til Mellomland. Der alle mellomlandingene bor. Har du ikke hørt om mellomlandingene før, sier du? Det hadde ikke Frida heller, helt til den natten da en av dem kom på besøk med et problem kun Frida kunne løse!

Bli med på et morsomt eventyr fortalt og tegnet av Ponus-skaper Frode Øverli. Garantert underholdende for de minste – og største – av oss!

«Frida går pappaen sin, Pondus, en høy gang!»
Bergens Tidende

Malin Falch - KråkesøstreneMalin Falch - Kråkesøstrene

Kråkesøstrene

Tredje Nordlys-bok, den populære fantasy-serien om tenåringen Sonja.

Sonja, Bjørnar og Lotta blir tatt imot av det mystiske fjellfolket. Bygda deres er full av praktisk magi og vennlige folk. Likevel får Sonja snusen i at lederen deres skjuler en stor hemmelighet. Og det blir klarere for Sonja hvem som er fiender og hvem som er venner.

«Helt hekta [...] En visuell fest av et fantasiland.»
Kristine Isaksen, VG

Elias Våhlund . HåndbokaElias Våhlund . Håndboka

Håndboka

Bøkene om superheltjenta Den røde maske har tatt Sverige med storm.

Møt Lisa, en moderne Pippi Langstrømpe med superkrefter. Lisa blir mobbet av guttene på skolen, men en dag kommer hun over boka med den merkelige tittelen Håndbok for superhelter.  Og i det øyeblikket begynner Lisas ferd mot å bli superhelten Den Røde Maske.

Håndbok for superhelter-serien er fartsfylte, spennende og kule bøker om ei jente som blir mobbet og bestemmer seg for å ta saken i egne hender: Eventyr man sluker, med en heltinne man bare må elske!

James Clarke - KaribaJames Clarke - Kariba

Kariba: Elvens hemmelighet

Siku er en helt vanlig 11-åring. Det tror hun i alle fall selv. Faren jobber på den enorme Kariba-demningen. En dag kommer han ikke tilbake. Siku og vennen Aksel drar oppover elva for å finne ham. Der venter mange farer: sjørøvere, pengegriske forretningsmenn, nådeløse lykkejegere og mørk magi.

Etter hvert som Siku og Aksel skjønner hvor farlig, fantastisk og magisk verden kan være, aner de også mer og mer om hvilke krefter Siku bærer på inni seg.

Hans Jørgen Sandnes - Ned i dypetHans Jørgen Sandnes - Ned i dypet

Ned i dypet

Velkommen til en magisk verden under vann.

På den første kvelden i sitt nye hjem, ser Ophelia noe mystisk fra vinduet. Hva er det egentlig som skjuler seg under havoverflaten? Og kan det ha noe å gjøre med gutten som stupte i havet og forsvant?

Bli med Ophelia og Bernard ned i dypet!

Krypto er en ny, evetyrlige serie av Hans Jørgen Sandnes, som blant annet står bak illustrasjonene til de populære Detektivbyrå nr. 2-bøkene.

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl - Ville greier: Om dyr og natur og såntOle Mathismoen og Jenny Jordahl - Ville greier: Om dyr og natur og sånt

Ville greier: Om dyr og natur og sånt

Oppfølgeren til Bragepris-nominerte Grønne greier: Om natur og miljø og sånt.

På en morsom og lettfattelig måte blir vi kjent med en verden det er verdt å kjempe for. Boka samler flere nye helsides tegneserier fra Aftenposten junior, denne gang bare striper med dyr- og naturtema – og enda mer humor. I tillegg finner du masse nytt og spennende faktastoff, nye serier og nye fantastiske myldreoppslag du vil gå på oppdagelsesferd i – igjen og igjen.

David Vandermeulen og Yuval Noah Harari - Sapiens: Menneskehetens begynnelseDavid Vandermeulen og Yuval Noah Harari - Sapiens: Menneskehetens begynnelse

Sapiens: Menneskehetens begynnelse

Poengtert, visuell formidling av menneskehetens historie.

For 70 000 år siden fantes det minst seks ulike menneskearter på jorden. Nå finnes det bare én igjen: Oss. Homo sapiens. Hva skjedde med de andre artene og hvorfor ble det akkurat vår art som endte med å herske over jorden?

Sapiens i tegneserieformat tar oss med på en spennende reise fra de evolusjonære røttene til nåtidens kapitalisme og genteknologi.

Reidar Müller og Sigbjørn Lilleeng - Supervulkaner og digre dinosaurerReidar Müller og Sigbjørn Lilleeng - Supervulkaner og digre dinosaurer

Supervulkaner og digre dinosaurer

Den kjempestore boka om Norges kjempelange historie.

Se opp for dinosaurer, monsterøgler og ullhårede mammuter i denne fortellingen om Norges forunderlige forhistorie. Les mer om hvordan supervulkaner sprutet lava over Oslo, og om skumle monsterøgler store som busser som svømte rundt i havene våre. Denne boken gir deg en lettfattelig oversikt over Norges forhistorie. Visste du for eksempel at landet vårt har ligget ved ekvator? Eller at verdens dypeste funn av en dinosaur er gjort i Norge?

Bjørn Sortland - Johnny 777 - Mission 1: Rio de JaneiroBjørn Sortland - Johnny 777 - Mission 1: Rio de Janeiro

Mission 1: Rio de Janeiro

Årets tøffeste serie?

Jon bor i Indre Gnurtedal, et kjipt sted uten internett, der det aldri skjer noen ting. Men en dag dukker det opp en svær, svart bil, og Jon kidnappes og rekrutteres som hemmelig agent. Han får navnet Johnny 777 og beskjed om at han skal ut på ville oppdrag over hele verden sammen med den fantastiske og farlige Ninja-Prinsessa.

Mission 1: Rio de Janeiro er første bok om agent Johnny 777 – en gjennomillustrert serie full av humor, action og spenning!