Vill iris

Pocket
Bokmål
Vill iris
Vill iris
 • Forfatter: Louise Gluck
 • Innbinding: Pocket
 • Antall sider: 68
 • Språk: Bokmål
 • Forlag/Utgiver: Forlaget Oktober
 • Nivå: Voksen
 • EAN: 9788249523320
 • Kom i salg: 23. apr. 2021
 • Utgivelsesår: 2021
 • Tittel på originalspråk: The wild iris
 • Andre medvirkende: Glück, Louise (for) ; Burkey, Ingvild (ove)
 • Utgave nr.: 1
 • Emnekategori: Lyrikk av en forfatter, Moderne lyrikk (fra 1900 og fremover)
Se flere produktegenskaper
Tilbudspris 262,- Ordinær pris 299,-

Format

Hent i butikk

Sjekk beholdning i din bokhandel.

Reserver, vent på SMS og hent om en time.

Kjøp på nett

Sendes innen 1-2 virkedager
Louise Glücks sjette diktsamling, The Wild Iris, utkom i 1992. For denne samlingen mottok hun Pulitzer-prisen i 1993 og William Carlos Williams Award. Vill iris er av mange regnet som Louise Glücks hovedverk.

Gjennom et år i og omkring en hage - en konkret hage, kanskje forfatterens egen hage i Vermont, og en allegorisk, generell hage - foregår en samtale om livet på jorden, mellom blomstene i hagen, en gartner og en guddom. Blomstene i diktene er, som mennesket, underlagt nådeløse naturbetingelser, og det organiske livet i hagen, fargesprakende, syklisk, gjensidig forbundet, stilles opp mot menneskets hjelpeløshet i møte med livets overganger.

«Vill iris er preget av en nesten mirakuløs forestillingsevne, visjonær i sin disponering av poetiske utsagnsposisjoner», skrev den norske poeten Casper André Lugg her i avisen da Glück ble tildelt Nobelprisen i fjor. Enhver som tar steget inn mellom disse to permene, vil føle på denne kvaliteten. Det er altså fullstendig svimlende å befinne seg i en tekst hvor alle disse skapningene snakker … Som leser kjenner man det krible - i fantasien, i tanken, i livsfølelsen, ja overalt … Hvem trenger Beckett når det korte glimtet av lys mellom fødsel og grav kan granskes på en så vidunderlig sår, varm og gledesfylt måte som dette, tar man seg i å tenke. Før man nok husker at Beckett hadde litt glede og varme, han også. Men at Svenska Akademien ikke traff noe dårligere i 2020 enn de gjorde i 1969, det er man trygg på etter å ha lest Vill iris»
– Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Et samlet forfatterskap innbrakte Louise Glück (født 1943) Nobelprisen i litteratur for 2020, og da Vill iris utkom i 1992 ble den tildelt Pulitzer-prisen. Det er denne som nå er tilgjengelig på norsk. Jeg har ikke lest originalen, men så lenge Oktober holder seg med så kompetente oversettere som Ingvild Burkey, så savner jeg ikke det. Dette er en nobelpris verdig, og som all god diktning etterlater den leseren som et spørsmålstegn … Diktene har så mye eksistensiell undring i seg at det holder med et par om dagen. Sånn sett er dette en bok som varer lenge … Takket være forfatterens evne til å reflektere over tilværelsens uløselig gåter, er Vill iris en diktsamling som lever lenge i leseren»
– Fartein Horgar, Adresseavisen

 

«Nobelpris-vinneren serverer renskåren poesi om vårt forhold til døden … selv om disse diktene tar på seg blomstens språk og verdensanskuelse, er stilen så langt fra et poetisk ‘blomstrete’ språk som du kan komme. Dette er hard, renskåren poesi om livets vanskelige premisser og mange paradokser … Det er dikt som undersøker måter for hvordan vi kan gå nettopp døden i møte uten å flykte fra den, late som om den ikke er der, eller fornekte den. Vill iris, solid gjendiktet av Ingvild Burkey, er et glimrende eksempel på hvordan disse tankene kan skildres»
– Endre Ruset, Vårt Land

×

Finn butikken du ønsker å hente i:

Loading...
Vis nærmeste bokhandel til min posisjon

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

×

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.

Butikker i

Vis nærmeste bokhandel til min posisjon
Ikke på lager:
Tilbake ×

Hent i bokhandel

Loading...

Adresse

Åpningstider

Vi holder av varen for deg i 2 virkedager.

×

Takk for din klikk og hent-ordre!

Vi har sendt deg en e-post med oversikt over hva du har bestilt. Du vil motta en SMS fra oss når vi har holdt av varen – normalt innen 1 time i åpningstiden. Varen må hentes innen to virkedager.

Adresse:

By:

Postnummer:

Telefonnummer:

Åpningstider:

×

Butikker nærmest din lokasjon:

Loading...

Varen er dessverre ikke tilgjengelig i noen av våre bokhandler.