Til hovedinnhold
Norli Bokhandel

Det farlige oljeeventyret - historien om hval- og fiskefett i margarinen

2023, Innbundet, Norsk Bokmål

409,-449,- i butikk

På nettlager - sendes innen 1-3 virkedager
  • Gratis frakt på ordre fra 299,-
  • Bytt i 200 butikker
  • På lagerhos 99 butikker

Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert.
Hvordan kunne dette skje? Her får du hele historien, fra 1876, da Nordens første margarinfabrikk begynte å levere smørerstatning i Oslo. Seinere startet Denofa fettherding i Fredrikstad. Særlig etter 1945 ble mye delvis herdet fett brukt i margarinen. Naturlig fett ble skjøvet ut, og skadelige transfettsyrer kom inn. Først rundt år 2000 tok det slutt. Vi vet ikke hvor mange som ble syke og døde av helsefarlig margarinfett. Men det var mange.

Hanna Hånes (f. 1953) er ernæringsfysiolog og journalist, med en mastergrad i kunnskapsbasert praksis i helsefag. Hun har arbeidet i dagspresse, som frilansjournalist og som kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet.

Produktegenskaper

  • Forfatter

  • Bidragsyter

    Hånes, Hanna (for)
  • Forlag/Utgiver

    Orkana Forlag A/S
  • Format

    Innbundet
  • Språk

    Norsk Bokmål
  • Utgivelsesår

    2023
  • Antall sider

    311
  • Emnekategori

    Maritim historie, Sosial- og kulturhistorie
  • Kom i salg

    14. nov. 2023
  • Utgave nr.

    1
  • Nivå

    Voksen
  • Varenummer

    9788281045712

Kundeanmeldelser

Frakt og levering