Nominerte til Riverton-prisen: Dette er de fem beste krimbøkene fra 2020

Fem strålende bøker er nominerte til Rivertonprisen 2020 – prisen for årets beste, norske kriminalroman. Vinneren kåres 8. april.

Les fagjuryens begrunnelse og kjøp bøkene her.

Skjebnesteinen

Fagjuryens begrunnelse:

Med sin andre kriminalroman etter debuten i 2019 skriver Næss seg inn i toppsjiktet av norsk kriminallitteratur. Harinder Singh i Kripos må etterforske en sak som gjelder nær familie og fører ham til Edinburgh, men som også har forbindelser til kriminelle miljøer i Oslo. Velskrevet og godt strukturert, oppfinnsom og spennende, med fine miljøskildringer og troverdige karakterer, er Skjebnesteinen en fryd å lese.

«Sven Petter Næss kan bli blant Norges virkelig store krimnavn.»
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Nabovarsel

Fagjuryens begrunnelse:

Et korthugd språk og en thrilleraktig oppbygging kombinert med et ambisiøst plott fra oljebransjen viser en forfatter som evner å fornye seg, samtidig som de velkjente elementene med kvinner som opplever uhygge midt i sin vanlige hverdag er med. Nifst, mørkt og godt komponert. Nabovarsel er en intens krimopplevelse på beste «lindellske» vis.

«Forsvarer sin plass på toppen av norsk samtidskrim.»
– Sindre Hovdenakk, VG

Bakom synger døden

Karin Fossum

Fagjuryens begrunnelse:

Konrad Sejers siste sak borer rett inn i kjernen av hva det vil si å være ung i dag og hva utenforskap kan føre til. Troverdig, skjellsettende, voldsomt aktuell og vemodig. Bakom synger døden er en mesterlig komponert krim og nok et høydepunkt i Karin Fossums imponerende krimforfatterskap.

«En voldsomt aktuell og mesterlig utført krimbok.»
– Elin Brend Bjørhei, VG

Hjertets mørke

Fagjuryens begrunnelse:

Kurt Aust avslutter sin i alt åtte bind sterke serie fra dansketiden med en roman lagt til Afrika den gang slavehandelen herjet som verst. [...] En original og velkomponert roman med et svært dramatisk historisk bakteppe.

«Blant perlene i norsk-dansk krim de siste drøyt 20 år.»
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Dykket

Fagjuryens begrunnelse:

Frits de Bourg skriver krim i klassisk stil, hvor handlingen er lagt rundt 60 år tilbake i tid, i en verden som føles fredelig og rolig – uten at det går ut over spenningen. Forfatteren tar godt vare på tidstypiske detaljer, og godt konstruerte plott viser at man ikke trenger å finne opp kruttet på nytt hver gang, det er fortsatt fullt mulig å skape en engasjerende krim med de tradisjonelle byggeklossene.

«En skjult skatt. Forfatteren også.»
– Tarald Aano, Stavanger Aftenblad