Til minne om 22. juli

Til minne om 22. juli

Til minne om 22. juli

Ti år har gått siden terroren rammet Norge. Her er et utvalg av bøker som på hver sin måte setter ord på det som skjedde den vonde dagen, og alt det som fulgte etterpå. Samtidig er disse bøkene med på å belyse viktige temaer, som hvorvidt vi virkelig har våget å stille de vanskelige spørsmålene som kreves for å ta et oppgjør med de mørke kreftene som rører seg i samfunnet vårt.

Ubesvart anrop

Ubesvart anrop er en grafisk roman om å være ungdom i tiden etter 22. juli. Det er en fortelling om å lete etter mening i møte med det meningsløse, om utenforskap, sorg og angst. Om hvor vanskelig det kan være å nå ut til hverandre, og hvor viktig det er når vi får det til.

Nora Dåsnes debuterte som forfatter og illustratør med kritikerroste Ti kniver i hjertet våren 2020. For den ble hun tildelt Pondusprisen og Kulturdepartementets pris for beste tegneserie. I 2021 ble hun tildelt Bokhandelens barne– og ungdomsbokstipend.

«Nora Dåsnes (25) tegner Oslo slik Edvard Munch ville gjort det i dag. «Ubesvart anrop» er en original og følelsessterk erindringsbok om å være Oslo-ungdom rett etter terroren.»
– Kristine Isaksen, VG

Utøyakortet

Et personlig og politisk anklageskrift mot den norske offentlighetens manglende evne til å ta tak i de ubehagelige følgene av 22. juli. Og en appell om å gjøre det bedre i årene som kommer.

Snorre Valen går tilbake til høsten 2011 og de første, kaotiske og mislykkede forsøkene på en politisk debatt om 22. juli. Han tar et oppgjør med den kalde skulderen AUF møtte så snart de begynte å snakke om politikk, og med naiviteten vi utviser i møte med vår tids ytre høyre.

«Valens korte bok er et engasjert innlegg for retten til å diskutere politisk vold som en konsekvens av slik retorikk.»
– Svein Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Arbeiderpartiet og 22. juli

Med nye og ukjente kilder gir Hallvard Notaker leseren et unikt innblikk i Arbeiderpartiets håndtering av terrorangrepet 22. juli 2011, da takplater ramlet og vindusglass singlet rundt de ansatte i Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo.

«Notakers nøkterne og nøyaktige fremstilling vil bli stående som en viktig dokumentasjon av det valget Arbeiderpartiet foretok da de ble et offer for høyreekstrem terror, og av hva det kostet å suspendere oppgjøret med landskapet bak ekstremisten til fordel for det nasjonale samholdet.»
– Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

22. juli og alle dagene etterpå

I 2011 var Tonje Brenna 23 år og generalsekretær i AUF. Hun brukte all sin tid på politisk arbeid, menneskene i organisasjonen – og på å forberede sommerleiren på Utøya.

I denne åpne og tankevekkende boka forteller hun om dagene og årene etter terroren. 22. juli og alle dagene etterpå er hennes bidrag til å sette ord på noe av det som bør huskes og stå igjen etter den sommeren og årene etter. 

«Et velformulert åpningsinnlegg fra en som vet hva hun snakker om.»
– Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Etter rosetogene

22. juli og det farlige hatet

22. juli 2011 var Ali Esbati på Utøya for å holde foredrag på sommerleiren til AUF.

Etter rosetogene er hans dramatiske fortelling om å bli rammet av det blodigeste terrorangrepet i nordisk historie etter andre verdenskrig. Men boka er også et personlig og politisk essay om å gjøre et nytt land til hjemmet sitt, om sammenhengen mellom ord og handling, og om hva rasismen gjør med oss.

«Det er en krystallklar og velartikulert analyse Esbati her legger på bordet.»
– Sindre Hovdenakk, VG

Ingen mann er en øy

Etter angrepet på Utøya 22. juli 2011 var AUF fast bestemt på «å ta øya tilbake». Det skulle vise seg å bli en komplisert prosess. Ingen mann er en øy gir oss et unikt innblikk i hvordan den konfliktfylte prosessen har vært for tusenvis av etterlatte, pårørende og overlevende, med en liten øy i Tyrifjorden i sentrum.

«En studie i hvordan klokskap, tålmodighet og viljen til å lytte, kan føre til et mål som underveis fortonte seg som uoppnåelig.»
– Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Aldri tie, aldri glemme

En bok fra AUF, ti år etter terroren

I denne boka skriver pårørende, overlevende, politikere, forskere og kommentatorer om tida etter den mørke sommerdagen.

De forteller om den bunnløse sorgen og den lange kampen for å bygge opp igjen AUF og leirstedet i Tyrifjorden. De viser fram terrorens konsekvenser og de dype historiske røttene bak terroristens ideologi. De kommer med en sterk appell om at vi nå må kvitte oss med den kollektive berøringsangsten.

«Alle nordmenn, uansett politisk preferanse, vil ha nytte av å tilbringe noen timer sammen med dem som ble rammet av terrorangrepet 22. juli 2011.»
– Knut Hoem, NRK

Søstre

Min historie etter Utøya

I 2011 drar 17 år gamle Cathrine og søsteren Elisabeth sammen til Utøya for å oppleve vennskap og samhold og å drømme om fremtiden. De første dagene er fylt med latter og glede, men så skjer det utenkelige – og bare én av søstrene kommer hjem igjen.

Dette er Cathrines historie om tiden før, under og etter hendelsene som endret både henne og Norge for alltid. Det er en historie om sorg, håp og om en ny fremtid – og om å gå fra å være en som overlever til å være en som lever.

«Når en tenåring spør meg om 22. juli, vil jeg overlevere boken om Cathrine Trønnes Lie; ikke ett ord er overflødig denne i overlevelsesfortellingen.»
– Anna Serafima S. Kvam, Stavanger Aftenblad

De heldige

Dette er den dramatiske historien om vennene Torbjørn og Hanne som befinner seg midt i terroren på Utøya. Hver for seg kjemper de for livet. Det er bare 25 meter mellom dem da terroristen kommer. Torbjørn overlever. Han er en av de heldige. Dette er også en historie om hvordan terroren rammer en hel familie. Hvordan skal de leve videre etter et slikt traume? Hvordan kan det gjøre vondt å være heldig?

La oss snakke om 22. juli

En saksprosabok for barn

Hva var det egentlig som skjedde den dagen for ti år siden?

Forfatter Thomas J.R. Marthinsen har dratt rundt til forskjellige norske skoler og samlet inn spørsmål fra hundrevis av elever. Spørsmålene har han tatt med seg til mennesker som kan gi ordentlige svar på dem. For det er på tide at vi tar barnas spørsmål på alvor. At vi snakker om 22. juli med dem også. Det er det viktigste vi kan gjøre for at noe lignende ikke skal skje igjen.

Sju dagar i august

Denne lavmælte og gripende romanen om tapet av et barn kom opprinnelig ut i 2014 til unison hyllest fra anmelderne. Boka vant også P2-lytternes romanpris.

«Den beste norske romanen skrevet om terrorangrepet i 2011.»
– Ingunn Økland, Aftenposten

«Lavmælt, klokt og reflektert om hvordan hverdagen er preget av sorgen over å ha mistet sitt eneste barn på Utøya.»
– Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

Verden som var min

Bind 6: Siste tiåret

Siste bind i Ketil Bjørnstads storverk Verden som var min tar oss med til vår egen polariserte tid, hvor vi følger forfatterens kamp for å forstå hva som skjer i verden og i ham selv, på veien mot alderdommen.

«En litterær bragd!»
– Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Ketil Bjørnstads tour de force!»
– Guri Hjeltnes, VG

1 year ago